YOGA

YOGA betekent eenheid of verbinding: het in contact staan met jezelf en met de wereld om je heen. Door yoga te beoefenen kom je beter in je vel te zitten, (letterlijk: de beroemde FLOW van yoga heeft veel te maken met je bindweefsel weet men nu),waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk steviger en stabieler wordt. Yoga beoefenen helpt je stevig op je benen te staan en effectief om te gaan met de uitdagingen van alledag.

HATHA YOGA
Hatha-yoga is de hoofdtak van yoga die in het westen het bekendst is geworden. Het is een praktische vorm waarin beheersing van het lichaam en de ademhaling centraal staan. Grote nadruk ligt ook op de lichaamshouding en ontspanningstechnieken. De toegepaste technieken zouden een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen hebben. Het doel van hatha-yoga is het bevorderen van de gezondheid en te putten uit verborgen krachtbronnen van het lichaam.

VINYASA YOGA
Vinyasa yoga is een vorm van hatha yoga. Vinyasa betekent flow’ of ‘een op de adem gesynchroniseerde beweging Het is een krachtige en dynamische vorm van hatha yoga gebaseerd op de uitvoering van een serie van houdingen genaamd zonnegroet. (surya namaskara). Het lichaam beweegt op de adem van de ene houding in de ander. In de vinyasa yogalessen is veel aandacht voor ademhaling, de techniek van de yogahoudingen, versterken van de rug, buikspieren en benen en openen bekkengebied en schouders. De les wordt afgesloten met een ontspanning en meditatie. Vinyasa yoga is geschikt voor iedereen die:

wil werken aan meer flexibiliteit in het lichaam;
wil werken aan kracht en souplesse;
wil werken aan een verbeterde lichaamshouding en ademhaling;
meer lichaamsbewustzijn wil ervaren;
het hoofd tot rust wil brengen;
wil ontspannen door inspanning.

De lessen worden aangepast aan het niveau van de leerling en zijn dus zowel geschikt voor de beginnende als de meer ervaren yogabeoefenaar.

MEDITATIE
Het creeren van langdurige kennis van een bepaald onderwerp om zo verandering te brengen in het bewustzijn. Verschillende technieken van Meditatie:

Concentratie
Geluid en Vibratie
Visualisatie
Ademhaling

Grote voorliefde van Maartje is de ZEN methode zoals onderwezen in Nederland door Nico Tydeman.